Project: coöperatie Ma Mimie: sap-en drinkwaterproductie:

Verwachte lening/bijdrage van Vita Koffie: 1500 Euros
VITA Koffie en de coöperatie Mama Mimi werken samen aan de oprichting van een microproductielijn voor mango- en ananassap in Kinshasa (D.R. Congo).Met ons bedrijf, Vita Koffie, verkopen we Congolese koffie in Nederland. De koffiebonen komen uit Congo en worden gebrand in Nijmegen en Apeldoorn. 75% van onze winst gaat terug naar Congo om vrouwen te ondersteunen.
Samen met Vita Koffie steunen we de coöperatie Mama Mimi: een groep Congolese ondernemers. Hun missie is het bestrijden van voedselschaarste en armoede. Zij kopen ananassen en mango’s van de boeren van Boma en maken er sap van dat wordt geconsumeerd door de bevolking van Kinshasa. Op die manier wordt de armoede bestreden en wordt verspilling van goede vruchten voorkomen.
De voedselonzekerheid in Congo is een dagelijkse realiteit voor de bevolking en een grote bron van zorg voor de regering, NGO’s en de internationale gemeenschap. In Congo is de voedselcrisis het acuutst tijdens de seizoensgebonden schaarste van oktober tot februari.
De meeste boeren en landbouwcoöperaties die samenwerken met de Mama Mimi coöperatie in Boma en omgeving zijn voor hun overleven afhankelijk van ananassen en mango’s. De geproduceerde hoeveelheid wordt echter niet op haar reële waarde gewaardeerd. Bovendien is er veel afval na de productieperiode.
Een van de redenen voor de lage rentabiliteit van mango’s en ananas in Boma is het gebrek aan mogelijkheden om deze vruchten te verwerken tot andere produkten zoals sap en jam.
Via de Mama Mimi coöperatie zullen de volgende doelstellingen worden bereikt:
Er worden lokale en biologische producten geproduceerd en er wordt minder voedsel verspild.
Vermindering van de invoer van jam en vruchtensap.
De totale kosten bedragen ongeveer € 1500 Euros
Verwachte lening/bijdrage van Vita Koffie: 1500 Euros
Hoofddoel: Vrouwen en landbouwers kunnen een levensvatbaar inkomen genereren en zijn niet langer afhankelijk van anderen.
two clear glass mug with brown liquid and green leaf